Víte, že…

... podle výzkumu společnosti NaZemi a agentury IPSOS jsou Klasa, Bio a Fairtrade mezi Čechy nejznámějšími certifikáty původu zboží?

V Evropském parlamentu dnes 40 europoslanců posnídalo produkty spravedlivého obchodu

Praha/Brusel, 13. října 2011 – Fairtradové snídaně (tj. snídaně z produktů tzv. spravedlivého obchodu) se dnes v Evropském parlamentu v Bruselu zúčastnilo na 40 europoslanců. Druhý ročník akce předčil očekávání: kromě poslanců snídali také zástupci Evropské komise, stálých zastoupení členských států EU, zaměstnanci evropských neziskových organizací i zástupci zemí globálního Jihu. Českou republiku reprezentovala europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Evropský parlament již několik let kupuje pro svou spotřebu banány a kávu pouze ze systému fair trade.

Europoslanci si dnes ráno pochutnávali na marmeládách, džusech, kávě, čaji, sušenkách či banánech, které byly vyprodukovány za etických podmínek. Pozvání přijali i zástupci fairtradových družstev Dyborn Chibonga z Asociace drobných pěstitelů v Malawi (NASFAM) a John Kanjagaile, manažer exportu z družstva Kagera Cooperative Union (KCU) v Tanzánii.

Dyborn Chibonga apeloval na členy Evropského parlamentu, aby v rámci své práce v unijních výborech prosazovali skutečná řešení nerovnosti a chudoby a podporovali spravedlivý obchod. Připomněl problematiku veřejných zakázek, které by ve svých kritériích měly obsahovat i principy fair trade, odpovědnou spotřebu samotných evropských institucí i to, že by EU měla zajistit, že evropské firmy podnikají odpovědně a ctí jak legislativu, tak lidská práva.

Fairtradové snídaně se zúčastnila i Zuzana Brzobohatá, poslankyně Evropského parlamentu a členka skupiny europoslanců, kteří se (nezávisle na svém stranickém zařazení) snaží o podporu fair trade v rozhodnutích EP.

Restaurační zařízení Evropského parlamentu v Bruselu spotřebovávají výlučně fairtradové banány a kávu. V roce 2009 činila spotřeba 5275 kg banánů a 9000 kg kávy. Ke spotřebě fairtradových surovin na svých úřadech se oficiálně v České republice přihlásily města Vsetín a Litoměřice, kterým byl v září 2011 udělen status Fairtradové město (fairtradovamesta.cz).

Obraty fairtradových produktů se ve světě zvyšují rok od roku. V Německu se obrat produktů Fairtrade zvýšil v loňském roce oproti r. 2009 o 27 procent, ve Velké Británii o 47 procent nebo v Rakousku o 21 procent. V České republice činil tento rozdíl rekordních 60 procent.

Více informací o akci:

Kontakt:
Barbora Mrázková, NaZemi – společnost pro fair trade (nyní v Bruselu), barbora.mrazkova@nazemi.cz, 777 560 609
Kateřina Havránková, NaZemi – společnost pro Fair Trade, tisková mluvčí,
katerina.havrankova@nazemi.cz, 777 115 977

Další informace:
Snídani organizovala Fair Trade Advocacy Office, platforma zřízená třemi velkými sítěmi evropských fairtradových organizací: Fairtrade International (FLO), World Fair Trade Organization – Europe a European Fair Trade Association. Kancelář se snaží prosadit principy spravedlivého obchodu na úrovni evropských institucí a v rámci politik Evropské unie. Cílem kanceláře je také zajistit, aby Evropská unie ve svých obchodních vztazích myslela i na prospěch drobných znevýhodněných pěstitelů a chudých zaměstnanců v rozvojových zemích.

Tuto tiskovou zprávu si můžete stáhnout zde:

.doc (187 kB)